Praktické usmernenie Komisie k zásadám HACCP vrátane flexibility pri realizácií
V roku 2016 Komisia prijala oznámenie Komisie o realizácii systémov riadenia bezpečnosti potravín so zohľadnením programov nevyhnutných požiadaviek a postupov založených na zásadách HACCP vrátane flexibility.
Nakoľko sa uskutočnilo niekoľko revízií príslušných právnych predpisov v potravinovom práve (kontrola alergénov, bezpečnosti potravín , revízia normy ISO 22000, zásady hygieny potravín Codex Alimentarius a podobne), bolo vhodné a potrebné revidovať toto oznámenie z roku 2016.
Najnovšie usmernenie, ktoré bolo zverejnené 16.09.2022 zosúlaďuje vykonávanie požiadaviek na správnu hygienickú prax (GHP) a postupy založené na zásadách analýzy nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov (HACCP) ako súčasti systémov riadenia bezpečnosti potravín.
Poskytuje praktické usmernenia, nástroje alebo príklady, ako vykonávať požiadavky, ktoré sú zároveň veľmi vhodným návodom na spracovanie a implementáciu.
Viac informácií nájdete tu:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0916(01)&from=SK